Οι κρύσταλλοι είναι παντού… Στολίζουν τις ωραιότερες σελίδες στα περιοδικά διακόσμησης, χρησιμοποιούνται ως props σε διαφημιστικά, διακοσμούν τα γραφεία των συναδέλφων μας … Δεν είναι ένα απλό trend.
Από το 2013 έως το 2019 η σχετική αναζήτηση στο google έχει ανέβει 40%. Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Guardian «Στην Αμερική, η ζήτηση για εισαγομένους κρυστάλλους και ημιπολύτιμους λίθους έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 3 χρόνια*. Οι εισαγωγές του Χαλαζία (Quartz) διπλασιάστηκαν από το 2014». Στην Αθήνα, αυτή τη στιγμή, έχουμε περίπου 10 καταστήματα με κρυστάλλους – ίσως να μου διαφεύγουν κάποια και να είναι περισσότερα.
Εταιρίες όπως η La Prairie χρησιμοποιούν Χαλαζία. Τα τελευταία χρόνια η Herbivore Botanicals κάνει θραύση με τα «κρυσταλλικά» της προϊόντα και χρησιμοποιεί Λάπη και Αμέθυστο, ακολουθώντας το μεγάλο trend της εποχής, το face rolling , δηλαδή την εφαρμογή προϊόντων περιποίησης προσώπου με κρυσταλλικά εξαρτήματα.
Η Adele χρησιμοποιεί Κιτρίνη για τη διαχείριση του τρακ. Το μοντέλο Miranda Kerr φορτίζει τα προϊόντα ομορφιάς της με Χαλαζιακά. Κάπου διάβασα ότι η Victoria Beckam κρατάει πάνω της πάντα έναν Μαύρο Οψιδιανό για προστασία…
Η κρυσταλλοθεραπεία είναι τόσο παλιά όσο και η ανθρωπότητα. Η αρχαίοι Σουμέριοι φορούσαν Λάπη και Χαλαζία για «μαγικούς σκοπούς» και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι Τοπάζι και Περίδοντο, για να αποφεύγουν τους εφιάλτες. Ο όρος «κρύσταλλος» είναι αρχαιοελληνικός, όπως και η ονομασία του Αμέθυστου, ο οποίος στην αρχαιότητα ήταν το φυλαχτό των μεθυσμένων.
Η φιλοσοφία της σύγχρονης κρυσταλλοθεραπείας βασίζεται σε πρακτικές της Ανατολής και κυρίως στο σύστημα των chacras. Πρόκειται για μια μορφή ενεργειακού καθαρισμού και εξισορρόπησης μέσω της αλληλεπίδρασης της ανθρώπινης αύρας με αυτής των κρυστάλλων.
Στην Ελλάδα θα βρούμε πιο εύκολα θεραπείες που ενσωματώνουν κρυστάλλους στην πρακτική τους, παρά ολοκληρωμένες συνεδρίες κρυσταλλοθεραπείας. Η χρήση των κρυστάλλων είναι όμως πολύ διαδεδομένη ανάμεσα σε θεραπευτές και θεραπευόμενους. Τα κρύσταλλα χρησιμεύουν ως βοηθήματα για τον διαλογισμό, για τον καθαρισμό και τη φόρτιση σε θεραπείες (όπως είναι το reiki ή το μασάζ) και ως φυλαχτά για την προστασία από αρνητική ενέργεια κ.α.
Ωστόσο, η σύγχρονη επιστήμη δεν αποδέχεται την κρυσταλλοθεραπεία και οι λίγες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί αποδεικνύουν ότι η επαφή με τους κρυστάλλους παράγει ένα placebo effect. Προσωπικά θεωρώ ότι δεν έχει γίνει αρκετή έρευνα.
Η αλήθεια όμως είναι ότι οι κρύσταλλοι έχουν βρει μεγάλη αποδοχή από όλους όσοι αναζητούν την ηρεμία μέσα στο χάος της καθημερινότητάς τους. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι εν έτει 2021, το να έχει κανείς ωραίο χτένισμα και σμιλεμένους μύες, δεν αρκεί. Πρέπει να έχει και ευθυγραμμισμένα chakras και εκεί οι κρύσταλλοι βοηθούν!
*Το αρθρο γραφηκε το 2019**Goldsmiths College, 2001
Υ. Γ. Για όλους όσοι ψάχνεστε:
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2019/sep/17/healing-crystals-wellness-mining-madagascar
https://gem-water.com/pages/product-collections
www.herbivorebotanicals.com/collections/all
https://www.nytimes.com/2017/08/15/fashion/crystals-wellness-luxury.html